Protectie termica
Un geam izolant poate fi considerat mai bun cu cat valoarea coeficientului de transfer termic este mai mica. Acest coeficient este influentat de:
– tipul sticlei. Sticla cu cel mai bun coeficient de transfer termic este sticla low-e.
– grosimea camerei de gaz, determinata de latimea baghetei distantier dintre cele doua foi de sticla.
– gazul de umplere. Cele mai folosite gaze de umplere a geamurilor izolante sunt argonul, kriptonul si xenonul.
Protectie acustica
Izolarea fonica reprezinta o problema esentiala pentru sporirea confortului locuintelor, fiind influentata de:
– grosimea compartimentului de aer. Cu cat este mai mica grosimea compartimentului de aer, cu atat mai repede se transmite zgomotul;
– grosimea sticlei. Folosirea unei sticle mai groase poate imbunatati performanta acustica. Utilizand o sticla laminata, folia de ranforsare a acestei sticle atenueaza vibratiile sonore.
Protectie antiefractie
Este necesara pentru spatii cum ar fi banci, case de schimb valutar, aeroporturi etc. Se obtine prin folosirea in cadrul geamului izolant a diverselor tipuri de sticle de securitate, rasini pentru laminarea sticlei sau folii antiefractie.
Estetic, usor de intretinut
Tehnologia a evoluat si sunt disponibile sticle cu pelicule cu autocuratare (bioclean), fiind eliminata spalarea periodica a vitrajelor, in mod special a celor de pe cladirile inalte. Putem utiliza sticla ornament, sablata integral sau cu model; putem monta in interior sprosse de diversa marimi si culori sau jaluzele interioare.
Geamul izolant este alcatuit din:
– panouri de sticla – doua, trei sau patru, in functie de cerintele aplicatiei finale;
– bagheta distantier – determina grosimea cavitatii dintre panourile de sticla si poate fi: asamblata cu coltare sau fi indoibila – din otel, din aluminiu sau din materiale compozite care au proprietati sporite termoizolante si anticondens – „warm-edge”, „termix”.
– sigilarea primara se executa cu butil si se poztioneaza pe perimetrul baghetei distantiere realizand lipirea panourilor de sticla pe aceasta.
– sigilarea secundara se realizeaza, in functie de aplicatie, cu poliuretan sau silicon si rolul acesteia este de a închide etans conturul vitrajului izolant, asigurand o asamblare mecanica stabila.
– aer sau gaz inert (argon) ce umple cavitatea creata de bagheta intre cele doua panouri de sticla
– agentul deshidratant (sita moleculara) este introdus în bagheta distantier, avand rolul de a adsorbi umiditatea din interiorul pachetului.