Sticla

Protectie termica
Un geam izolant poate fi considerat mai bun cu cat valoarea coeficientului de transfer termic este mai mica. Acest coeficient este influentat de:
– tipul sticlei. Sticla cu cel mai bun coeficient de transfer termic este sticla low-e.
– grosimea camerei de gaz, determinata de latimea baghetei distantier dintre cele doua foi de sticla.
– gazul de umplere. Cele mai folosite gaze de umplere a geamurilor izolante sunt argonul, kriptonul si xenonul.

Protectie acustica
Izolarea fonica reprezinta o problema esentiala pentru sporirea confortului locuintelor, fiind influentata de:
– grosimea compartimentului de aer. Cu cat este mai mica grosimea compartimentului de aer, cu atat mai repede se transmite zgomotul;
– grosimea sticlei. Folosirea unei sticle mai groase poate imbunatati performanta acustica. Utilizand o sticla laminata, folia de ranforsare a acestei sticle atenueaza vibratiile sonore.

Protectie antiefractie

Este necesara pentru spatii cum ar fi banci, case de schimb valutar, aeroporturi etc. Se obtine prin folosirea in cadrul geamului izolant a diverselor tipuri de sticle de securitate, rasini pentru laminarea sticlei sau folii antiefractie.

Estetic, usor de intretinut

Tehnologia a evoluat si sunt disponibile sticle cu pelicule cu autocuratare (bioclean), fiind eliminata spalarea periodica a vitrajelor, in mod special a celor de pe cladirile inalte. Putem utiliza sticla ornament, sablata integral sau cu model; putem monta in interior sprosse de diversa marimi si culori sau jaluzele interioare.

Geamul izolant este alcatuit din:

panouri de sticla – doua, trei sau patru, in functie de cerintele aplicatiei finale;

bagheta distantier – determina grosimea cavitatii dintre panourile de sticla si poate fi: asamblata cu coltare sau fi indoibila – din otel, din aluminiu sau din materiale compozite care au proprietati sporite termoizolante si anticondens – „warm-edge”, „termix”.

sigilarea primara se executa cu butil si se poztioneaza pe perimetrul baghetei distantiere realizand lipirea panourilor de sticla pe aceasta.

sigilarea secundara se realizeaza, in functie de aplicatie, cu poliuretan sau silicon si rolul acesteia este de a închide etans conturul vitrajului izolant, asigurand o asamblare mecanica stabila.

aer sau gaz inert (argon) ce umple cavitatea creata de bagheta intre cele doua panouri de sticla

agentul deshidratant (sita moleculara) este introdus în bagheta distantier, avand rolul de a adsorbi umiditatea din interiorul pachetului.